Start


Historik


Pitchers 2021

Pitchers 2020

Historiskt 2020


Pitchers 2019

Pitchers 2018

Pitchers 2017

Pitchers 2016

Pitchers 2015

Pitchers 2014

Julöl-2013

Pitchers 2013

Julöl-2012

Sundborn 2012

BrewDog

Porter Stout

Pitchers 2012

Pitchers Singlehop

Julöl-2011

Pitchers IPA

Pitchers oktober

Pitchers september

Pitchers augusti

Pitchers juli

Pitchers juni

Pitchers maj

Pitchers mars

Pitchers februari

Julöl-2010

Pitchers december

Pitchers november

Easter Ale

Superstrong

Spontanjäst Ale-Stout

Isländsk

Winter Ale

Bleköl

Traquair

USA

Jubileums

Spontanjäst

Jämtländskt

Hembryggt

Oktoberfest

Stout&Porter

Nygammalt

Alejakt

Mörk Lager

Julöl-2002

Belgiskt

Tjeckiskt

Sundborn

Gubbrus

Julöl-2000

Weiss-Bier

Julöl-1999


Historisk ölprovning i Sundborn 2020-02-01

Den första februari i nådens år 2020 samlades 11 män hos Lasse Lind, för en historisk för att inte säga världsunik ölprovning.
Dagen startade i Lasses pub med varsit glas 16 år gammal ljuvlig Deus Brut des Flandres. Förväntningarna på kvällens övningar kändes i luften och många inklusive värden var märkbart tagna av stundens allvar.
Vi bänkade oss sedan i källaren bland alla drycker. Lasse öppnade en Prize Old Ale från 2007, som hade peakat och var på väg uför smakmässigt.
Nästa flaska var en storflaska Bommen & Granaten från De Molen anno 2008. En liknande flaska var med på provningen 11 år tidigare. Den var fortfarande väldigt god, trots att sötman mattats av något.
Från 2008 var även den fantastiska Little Korkny Ale, som förändrat sin smak och tappat en del blommighet.
En stor Gouden Carolus Cuve'e van de Keizer tog oss ett år framåt till 2009. En mycket stabil öl.
Nu var det dax för en av kvällens höjdpunkter, tre stycken olika årgångar av den ursprungliga Russian Imperial Stout från Courage. Årgång 1971 och 1973 provades mot en 2012:a. Gamlingarna var otroligt torra och mycket smakrika. Speciellt 1971:an brände däck. Alla i källaren var nu uppspelta som barn.
Nu var det dax för Thomas Hardy's Ale från 1979. Den var svår att smakbestämma, även för dom vana THA-drickarna. Men god var den.
Syrligt från 1996 kom här näst i form av Lindemans Lambic (även den var med i provning 11 år tidigare) och Cantillons Geuze. Här blev det delade meningar om vilken som var bäst av de mycket smakrika dryckerna och en lång diskussion om öltyperna och blandningarna.
En stor flaska Rasputin 2008 tog vid och vi fick svinga oss över till RIS igen. 12 år hade inte rubbat smakerna mer än lite i hörnen.
Nu var förväntningarna uppskruvade till max och korkmästaren Fredrik fick ta sej an öppnandet av en Prince's Ale från 1929. Efter mycket jobbande och en kork i smulor så fick vi alla smaka historiens vingslag. Visst var det gammalt i doft och smak, men förvånansvärt välbevarat. En matt rökig och lite dammig maltsmak steg fram. Det var magiskt.
Kungen bars nu fram! Kings Ale från 1902 gick bättre att korka upp och ut kom en fantastisk dryck. Liknande smak som i Prince's Ale, men mycket mer och fantastiskt gott. Den hade klarat 118 år i flaskan i stort sett utan felsmaker!
Alla var smått chockade, men samtidigt spända på hur det skulle bli att dyka ner över 150 år i historien.
En Ratcliff Ale brygd av Bass Brewery 1869 korkades upp. Flaskan hade fått en modernare förstärkning över korken, som var möglig och hårt åtgången av tiden. En lätt gammal doft och samma typ av smaker som i de andra gamlingarna, med en hel del rök, fast här fanns det rejält med oxidering. Men allt dracks upp under livliga diskussioner.
Vi var nu rejält utmattade av smaker och hungriga. Pers ypperliga Lasagner slukades och nu vidtog en friare och mycket smakrik ölprovning under Lasses ledning. Bland annat provades oss veterligt den första brittiska Quadruplen, brygd av Per och Lasse hos Wylams brewery i Newcastle. Den var mycket fruktig och god, trots sin unga ålder.

Naturligtvis fanns det många andra åsikter om ölen än vad jag redovisat här och många härliga ölhistorier från gänget, som är svåra att återge. Dom måste upplevas.
Vi var dock eniga om att det var en fantastisk ölprovning, som aldrig skall gå att upprepa. Men man vet ju aldrig vad Lasse Lind kan hitta på.

Äldre surisar.

Korkmästaren i farten under överinseende av mäster Lars.

#1

#2

#3

Ratcliff Ale 1869

 

Åter till början av sidan