Start


Historik

Regler

Webinfo

Öldiskussion

Ölpoesi

Ölskoj

Örebro


Historik
1900-talet  2000-talet 
2010  
2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019 
2020
  2021  2022  2023 2024

 

Belgoafton i Tores trädgård den 18 maj år 2000, samlade 12 edsvurna män för test av 5 belgiska öl. Kvällen fick en något okoncentrerad start då 1400 damer sprang förbi i "tjejruset". 
"Grabbruset" bestod av - Lindemans Gueuze, Duvel, Orval, Westmalle Tripel och Westmalle Dubbel, vilka avsmakades med många målande och initierade kommentarer. Betygen var skiftande, men Duvel drog nog denna afton det längsta strået. Som avslutning bjöds på St. Peters Organic Ale och en onämnbar svensk 3,5-a! Vilket tydligt underströk kvaliteerna hos Belgarna.

Provning av Weiß-bier 15 Augusti 2000 hos Per genomfördes av 9 herrar och en dam. Många underfundiga kommentarer fälldes, trots att Linds uteblev! Mest tänkvärd var nog Björns kommentar att "ÖL smakar olika". 
En fantastisk kväll, med bara lite mygg, avslutades med provsmakning av en mycket god hembrygd, som P-O och S-O åstadkommit.

Julöl 2000 gick av stapeln den 7 december i Borlänge, med 6 entusiaster närvarande.  Bussbyte i Borlänge centrum utnyttjades för ett besök på The Cattleman. 
Ett av Leif välkomponerat julölsbord testades under muntra former. Kvällens kommentar fälldes av Sven-Erik om Nils Oscar - "Ett riktigt tandläkaröl som fyller fel hål"

24/2 2001 - Ett mycket lyckat studiebesök, ihop med Hälsinglands Ölfrämjande, till Jämtlands Bryggeri och HÖs lokal i Bollnäs. Dock endast 2 DÖAK-medlemmar med på resan.

"Gubbrus 2001" hölls den 17 maj hos Tore. 7 stycken öl från Jämtlands bryggeri provades, samtidigt som 1900 tjejer rusade förbi i det årliga tjejruset. De 12 gubbarna och 1 tjej poängsatte Postiljon högst och sedan Hell. Heaven och Porter hamnade där efter på ungefär samma poäng. Bärnsten och Pilgrim kom också jämnsides på exakt lika poäng och sist kom President. 2 nya medlemmar välkomnades också i och med denna träff.

Den årliga träffen under FFF skedde på Pub Engelbrekts uteservering den 11 juli. 16 akademiker inklusive Örebrogästerna Berith och H-G samlades kring de få intressanta öl, som erbjöds. Munkbo Pils fick dock högt betyg av gästerna, som berättade mycket intressant om sina hembrygder och ölresor. Medlemsskaran utökades med 5 nya medlemmar. Sven-Erik föreslog att medel skall frigöras ur föreningens kassa, för upphandling av tjusiga visitkort för akademins medlemmar.

Vid ölprovningen i Sundborn den 23/8 2001, så fick Nils Oscar Barley Wine högst betyg och utsågs till Akademins främst rekommenderade öl. 
Ett protestbrev till Systembolaget, angående deras planer på att minska sortimentet  formulerades.

Första mötet i det som kan bli akademins provningslokal hölls den 21 maj 2002. Genom Pub Engelbrekt i Falun kunde vi få tillgång till restaurang Cheers, som ligger vägg i vägg med puben.
Där var det meningen att aderton gamla och nya medlemmar skulle träffas. Det blev dock 17 törstiga.
Under P-Os ledning avsmakade vi 6 stycken klassiska tjeckiska öl av pilsnertyp, bland dem pubens Platan på fat, vilken också gick segrande ur bedömningen.

Den 10 juli 2002 roade sej Thorbjörn och Sven-Erik på Pub Engelbrekt vid den årliga sommarträffen. Fler hade tydligen inte tid!? Det dracks Bohemia i brist på Platan.

En mycket rolig provning av överjästa Belgiska öl hölls på vårt stamställe Cheers i Falun den 7 oktober 2002. Många intressanta omdömen fälldes och ett nytt begrepp infördes. Slinkabiliteten = hur lättdrucket ett öl är.
Det visade sej att de mörkare ölen segrade i bedömningen.
Pressen i form av Falu-Kuriren närvarade för att göra ett reportage om föreningen.

Så var det då återigen dax för julölsprovning. Vi samlades 17 män och kvinnor på vårt prövoställe Cheers i Falun,  den 9 december 2002. Vilket enligt P-O var Anna-dagen, som enligt gammalt är den dag då julölet skulle vara klart för en första liten julfest.
Det blev en mycket uppsluppen kväll. Där vi fick bevittna inte mindre än 4 stycken 10-poängare! 

Den sista mars 2003 samlades vi efter Tores initiativ på Cheers för att prova ett antal mörka lageröl. Efter ett smärre intermesso, det fanns inga öl (!) så löste det hela sej genom Systembolagets generositet. Det blev provning av 7 mörka lager, inklusive en hembryggd variant, som Björn Anfält var delansvarig för. Det visade sej bli en provning av olika landskaps bryggningar och kvällens citat var "Vi har alla olika munnar". Avgick med segern gjorde Jämtlands Heaven, se provnings-sidan.

Den 9-10 maj 2003 åkte 5 medlemmar till Ljungskile Turisthotell, för att under en helg njuta av det Belgiska utbudet hos Håkan och hans fru. En hel del godsaker avverkades.

Gubbruset år 2003 hölls 15 maj hos Tore. Resultat av Ale-jakten blev att Postiljon segrade tätt följd av Pilgrim.

Fyra Falu Folkmusik Festival Firare Festade Friskt Fragdande Fint öl på Pub Engelbrekt den 9 juli 2003.

Den 11 februari 2004 var det 19 herrar runt bordet. Det hela började med att Sven-Erik var lite litterär. När sedan struparna höll på att damma igen kom Youngs Champion, som en in-snackningsöl, tror jag Sven-Erik kallade det. Alltså ingen seriös bedömning, utan under presentationen så pratade var och en lite om vad man tyckte om ölet. Det finns många personligheter i akademin idag, kan man konstatera. T.o.m. en systembolagsanställd har nästlat sej in, trevligt. Åter till ölet, så var vi ganska eniga om att det var en negativ överraskning att Youngs brygger ett ganska mediokert ljust lageröl. Dock tyckte jag att det hade en liten angenäm beska, men inte mer.
Provningen var utformad som "en gammal bekant mot en ny". Det började med en skotte, Hebridian Gold - Porridge Oat Meal från Isle of Skye brewery. Den höll sej till den skotska traditionen, med ett ganska torrt beskt öl med en tydlig havresmak och viss rökighet. Jag och Erik Lasses, som tillbringat mycket tid i Skottland, tyckte mest om den. Den ställdes mot Samuel Adams Boston Ale, vilken Hebridian Gold besegrade.
Sedan dök en riktig höjdare upp! Kanske en av de godaste öl jag någonsin druckit... Vad kan det vara? som fabror Barbro säger. Jo en gammal Duvel! Men den godaste djävla Duvel jag någonsin druckit! Bara doften var himmelsk. Smaken var som en fruktbomb av aprikos och jag kan känna den fortfarande idag. Jag satt och tröck på en 10, men fegade ur och satt 9,5. Den hamnade på ett medel av 7,21. Vilket är högt i en så blandad samling av människor, med nybörjare och gamla ölrävar. Jag har inte varit någon älskare av Duvel, utan tyckt att den varit för torr och elak. Men med denna bryggd hade dom lyckats till 100% Jag måste försäkra mej om en rejäl del i den satsen!
Resten av provningen kan jag lite slarvigt säga bestod av besvikelser. För mot den suvveräna Duvellen ställdes Gordon Finest Gold och den åkte ut på KO direkt. Busgrogg var mitt betyg! Sedan följde Mc Chouffe mot Abbaye de Rocs. Men det var 2 trötta kämpar och vi från Borlänge drog mot mer civiliserade trakter.
Man kan konstatera att ännu en mycket lyckad och rolig provning har genomförts på vårt stamställe Cheers. Kvällens kommentar var väl - "Jag tycker mej känna en viss doft av Anis" - "Anus menar du väl?"

Jag = Lasse Wängermark

Den 5 april 2004 samlades 20 stycken öl-akademiker och inbjudna, för ett möte med de mörkaste av mörka öl på restaurang Cheers.
Det blev en kamp mellan i första hand Svensk och Brittisk Stout & Porter-hantverk. Där Anglosaxerna avgick med segern. Men en hård kamp var det och många underfundiga kommentarer och glada skratt blev det. Poängen svängde som aldrig förr, mellan 0 (den första?) och 4 stycken 10-or!

Den årliga träffen på Pub Engelbrekt under "Falu-Folkmusik-Festival" inföll den 14 juli 2004. Ett muntert gäng träffades vid bardisken och drack och pratade öl. Under en ständig flod av Eriks vitsar och fräckisar, som tenderade att bli sämre och sämre ju längre kvällen led. Till slut fick Micke som stod bakom bardisken ta ett huvudvärkspulver! Bartenders brukar ju vara tåliga...
Erik kom iallafall med 2 förslag. 1. En slogantävling för akademin (själv bidrog han med "Sejdel med ett leende"). 2. Framtagning av akademitröjor med logotyp och slogan.

14 september 2004 samlades vi på Cheers för en s.k. arkaisk (ålderdomlig) ölprovning. Tyvärr blev det inte så arkaiskt, eftersom de beställda spontanjästa ölen ej hade anlänt till Systembolaget i Falun, p.g.a. att leverantören med sitt otroligt krångliga logistiska system ej klarade av att leverera på en vecka! Alltså ingen skugga över Systembolaget denna gång. Ersättningen blev 6 stycken oktoberfestbier. Vilka visade sej vara en klen ersättning och gav överlag låga poäng av den krävande juryn. Vi enades dock om att i enliterskrus, med brautwurst und sauerkraut i München skulle dom nog funka betydligt bättre.

Den 2 november 2004 samlades 15 förväntansfulla akademister på restaurang Cheers, för att prova hembryggda öl. Det startade med ett ryck, när S-E och P-O hällde i glasen av sin just då döpta öl, Canadian Navy Bitter eller Gruvbäckens Ale, som den också fick heta. Något hade gått fel med denna öl, för den smakade närmast som en Geuze! Inget fel på det kanske, för Lasse Lind tyckte att det var en mycket god Geuze. Sedan blev det bara bättre. De två hårt prövade bryggarnas Dog Bolter, som normalt bryggs av Firkin Brewery fick både 8-or och 9-or. Amärkningsvärt var att ölet var nästan på dagen 8 år! Sedan tog Bengt vid, med en julaktigt kryddad Winter Warmer, som han egenhändigt totat ihop. Bengt fortsatte med en Hoegaardenkopia från Löfstaölets vänner. Vilken fick en toppnotering av 8,27 i medelbetyg! Löfstaölets vänner som håller till på Löfsta bruk med själva tillverkningen i 60 eller 240-liters bryggkar och lagrar sedan sina öl hemma, stod också för nästa öl som kallas Vallon. Också den välsmakande, men lite plattare än den föregående. Diskussionen gick hög om Vallonerna hade någon öltradition med sej till Sverige. Vidare forskning i detta meddelas vid nästa träff eller på hemsidan.
Den mycket trevliga och aha-fyllda provningen avslutades med en katt bland Hermelinerna iochmed att Tore, vår östersjöman halade fram 2 flaskor Finlandia Sahti. Om vi varit ganska eniga i vår bedömning tidigare under kvällen, så gick betygen och omdömmena verkligen isär här.
Men alla var ense om att det smakade mer och beklagade att dessa öl ej finns på Systembolaget.

26 april 2005 samlades 15 förväntansfulla akademiker på restaurang Cheers, för en första ölprovning under jubileumsåret. Björn i kvadrat hade av patriotism och vurm för god öl satt ihop en provning av 8 öl från Jämtlands bryggeri. I högt tempo och med glada kommentarer och munhuggningar tog vi oss igenom bryggderna. Det blev även en hel del spontansång, från främst Per Broman och Lena D-L. Anders Lind prickade med säker näsa in dofterna under kvällen och vi andra nickade ofta igenkännande. Allt var trevligt, förutom den felaktiga Valborg som Lena bedömde till en 2:a med spykänsla! Efter test av en frisk öl höjde hon till en 4:a.

Årets sommarträff på Pub Engelbrekt den 13 juli bestod av tre tappra herrar, som satt och läppjade husets Budvar från fat i solen på uteserveringen.

Den 14 augusti 2005 samlades 9 ölälskare hos Sven-Erik för en unik provning av spontanjäst Lambic och Gueuze från Belgien. Det var en andäktig stämning när uppkorkningen av flaskorna påbörjades. Eftersom flera av deltagarna aldrig eller motvilligt provat denna typ av öl tidigare, så uppstod till att börja med en diskussion om detta var att betrakta som öl. Men efter förklaring av tillverkningsprocessen och högläsning ur Jan-Erik Svenssons bok ölkunskap och framförallt en mycket intressant och krävande provning, så enades alla om att man fått en mycket större förståelse för den fantastiska bredden hos det som vi kallar öl.
Sven-Erik och Johan som ordnat provningen fick en välförtjänt applåd efter den avslutande smakbomben Oude Kriek Van Schaarbeekse, som nådde den fantastiska medelpoängen 9,0!
När sedan Sven-Erik kom in med något bakom ryggen och ett illmarigt leende på läpparna, så trodde vi kanske att det vankades en klockren 10:a... Då halar han fram en 2 liters petflaska med 9%-ig Turbo Disel öl från Litauen! Efter många protester och tal om förstörd eftersmak, så lät sej samtliga smaka av denna misstänkta bryggd, som visade sej vara förvånandsvärt fri från spritsmak och istället fyllde munnen med honungssmak. Denna dag bjöd på många nya och trevliga överraskningar.
Det är ju det som är så fantastiskt med öl.

8 oktober 2005 for vi till Stockholm.
Stegande uppför Hornsgatan i brittsommarvärmen, såg vi på långt håll Sven-Erik bland pelarna utanför Akkurat. Klockan var 15 och öppningsdax för puben.
Vi klev in och förenades med Ziad, vår nyaste medlem. Johan, Johan, Johan och Anders dök upp och vi bordade det bokade bordet och slet åt oss varsin meny (som under kvällen tillsammans med årgångslistan lästes upp och och ner och fram och tillbaka). Lindarna anslöt och vi började beställa.
Alla valde musslor på Belgiskt vis. Till detta provades den ena exotiska ölen efter den andra. Fredrik Nyström dök upp med en ryggsäck fylld med hembryggden Kåtisbock.
Nu beslutades att göra en gemensam attack mot Akkurats årgångskällare. Vi beställde upp Orval Pater Special 2002. Det är den alkoholsvaga öl som munkarna på Orval får dricka själva, medans vi häller i oss vanlig Orval. På den 10-gradiga skalan fick den 4-6 poäng.
Sedan kom vi till La Trappe Koningshoeven Quadruppel 1996 10% ABV, som fick 5-9 poäng. Westmalle Trappist Tripel 1995 på 9% ABV, var mycket mjuk i smaken och fick 7-9 poäng.
Nu sträckte vi på oss för att göra ett besök 5 våningar ner i Akkurats imponerande ölkällare.
Vi avslutade med att ta in en av Akkurats egna Belgare, Cantillion Goldackerl Gueuze. Som för tillfället låg på 10,1 % ABV. Detta var något att bita i och den fick 4 10-poängare, men spannet var från 3 poäng.
En del slet sej nu från bordet för att få en glimt av nån fotbollsmatch, men vi var några tappra som hittade trevligare saker i Akkurats öllista.
Nöjda och med fickorna fulla av Kåtisbock begav vi oss ut i Stockholmsnatten.

29 oktober 2005 for vi till Söderbärke MultiÖlFestival.
Det var som den stora ölfestivalen i Stockholm, med program med presentation av alla öl, eget glas, mat och seminarier.
Men i mindre version och liknade under kvällen en byfest, fast med mycket god öl.
Redan när jag fick mitt glas fyllt med Leif Anderssons hembryggda festivalöl, förstod jag att det skulle bli bra.
Leif Nordmark med jobbarkompis hade redan bänkat sej och den ena goda brygden efter den andra smakades av. Var fanns resten av öl-akademiker?
En trappa upp i folkets hus vid den vackra Barken diskuterades öl och ölbryggning. Leif Andersson från Enköping, Thomas Husing (mister Malte), tillsammans med Berith Karlsson och undertecknad turades om att hålla i miniseminarier. Mycket intressant och roligt.
Men man får nog säga att det blev något av Närke Kulturbryggeris festival.
Eftersom dom kom dit med hela sortimentet på fat och flaska. Vilket sortiment sedan! Jag erkände frampå nattkröken inför Berith och Håge att dom är Sveriges bryggeri nr.1! Trevligt att ha sådana duktiga bryggare i vår förening. Det måste ju bli ett besök i Örebro så fort som möjligt.
Oppigårds och Mora bryggeri fanns ju också med, men fick se sej distanserade. Old Town Ale från Oppigårds var dock riktigt bra.
Jag fick också ett samtal med ordförande i Svenska Ölfrämjandet, Thomas Nilsson. Han sa att dom hade grejor på gång, bl.a. återupptagna diskussioner med Systembolagets ledning. Han sa även att det i dagsläget inte fanns någon anledning att från Stockholms håll lägga sej i ölföreningarnas verksamhet ute i landet, utan låta var och en ha sin verksamhet på den nivå man finner lämplig.
Ett gäng från Hälsinge Ölfrämjande var naturligtvis också på plats, efter lottdragning om vem som skulle köra hem till Bollnäs.
Malte - Söderbärke Ölvänner har en verkligt imponerande verksamhet, med egen lokal och utskänkningstillstånd. Vilket gör att dom kan köpa in öl direkt från grossisterna till festivalen. Nästa steg är att ansöka om tillstånd att göra egenimporter.
Thomas Husing bjöd in oss att närvara vid någon av deras pubkvällar eller provningar, som dom har på lördagar.

10-års jubileumsprovning.
20 personer bänkade sej på restaurang Cheers den 28 november 2005, ivriga att få ta sej an de 10 bryggder som Sven-Erik och Lars plockat ihop. De bestod av vinnare i provningar under akademins 10 år samt några andra värdiga öl. Alla av mycket hög kvalitet.
P-O dök upp som nr.21 direkt från Stockholm och berättade målande om sina julölsupplevelser på Hörnans Belgo Bar.
Provningen blev mycket stojjig och rolig, som ett jubileum skall vara. På grund av det stora antalet öl och deltagare så redovisades endast poäng, vilka raskt skrevs upp på blädderblock på väggen. Men naturligtvis så gick diskussionerna höga om de olika ölen och alla argumenterade ivrigt för sin egen smak. Eftersom det var jubileumsprovning så tilläts endast hela poäng och det fanns även möjlighet att överskrida maxpoängen 10, vilket 2 bröder använde sej av.
Till slut enades vi dock om att den öl som Sven-Erik med inte så lite ansträngning lyckats få med till provningen, nämligen St. Bernardus Abt.12 var den som höll allra högsta klass denna afton.
Föreningen fick 3 nya medlemmar under kvällen och jubileet uppmärksammades även i lokalpressen. Så nu går vi stärkta in i vårt andra decennium.

Närke Kulturbryggeri.
Vi var 9 stycken som den 19 maj 2007 besökte vår Örebro-sektion och deras fantastiska skapelse, Närke Kulturbryggeri i Grenadjärstaden i Örebro. Vi hälsades välkomna av Berith, Håge och Rolf, med deras Örebro Bitter. En mörk ESB, med mycket smak. De 3 berättade under tiden ivrigt om sitt ölintresse och hur det ur detta uppstod ett av Sveriges främsta mikrobryggerier. Vi fick också en grundlig genomgång av hur man brygger gott öl. Efter att ha bedömt 2 smakprov humlat med olika humle från Julita humle-genbank, de flesta föredrog den mer aromatiska humlen från Katrineholmstrakten före den stramare Skånehumlen, tog vi en svängom i Bryggeriet. Ingen del lämnades oundersökt.
Sedan var det dax för rökölet Häcklefjäll och inte minst det fantastiska slättölet direkt från tank. Den kontinuerliga humlingen hade gett Pale Alen en fantastisk kropp. En dryck för gudar och inte minst gudinnor.
Sedan vidtog en jämförande provning av buteljerad Huvill och en testbryggd Barleywine. Den sistnämnda var en sensation på 8,8%. En klar 10-poängare.
Nu rullades Stormaktsportern och den kommande bryggden av den internationellt topprankade Kaggens stormaktsporter in. Den senare lagrad 2,5 månader på Bourbonfat. Nu hade vi för länge sedan passerat 10-poäng och man saknade ord. Det hela avslutades med en testbryggd Cascade-extreme på 111 EBU och smaklökarna gick i spinn. Vi tackade våra värdar för ett mycket trevligt bryggeribesök, med en äkta Dala Ölakademihäst.
Vi sammanskålade senare på kvällen med Berith, Håge och Rolf på Bishop Arms. Men det är en annan historia...

Bilder från besöket

Pub Engelbrekt
Vår stampub Pub Engelbrekt i Falun brann den 1 augusti 2007 ner till grunden.

Den 17 oktober 2007 var vi 11 öl-intresserade som samlades i den gamla renoverade kolkällaren på Elsborgs slott. Det är nog inte många öl-föreningar som har tillgång till en sådan provningslokal. Kvällen inleddes med en slurk Gruvbäckens Ale, som raskt nollställde smaklökarna.
Olle som var kvällens värd hälsade välkommen och berättade lite om huset. P-O tog över och avslöjade att kvällen skulle handla om ett antal amerikanska öl inhandlade på systembolaget. Stämningen var som vanligt hög och många målande beskrivningar och opublicerbara skämt dök upp under kvällen. Temat blev Nirvana, i form av Sierra Nirvana och Beervana. Det sistnämnda är bl.a. benämningen på Portland i Oregon, enligt Dick, som visade sej p.g.a. av sin amerikanska fru och många resor i USA, vara en faktakälla till vår provning. 
Till slut utkristalliserade sej 2 öl som höjde sej över de andra. Nämligen Sierra Nevadas Pale Ale och Anchors Liberty Ale. P-O mindes med en tår i ögonvrån Liberty Ale på fat hos saligen nedbrunna Pub Engelbrekt.
Efter att vi konstaterat att USA idag har öl som är långt från "fucking close to water", så avslutade vi det hela genom att låta strupen smekas av en 14-procentig Midus Boein från Litauen.

Den 17 juni 2008 samlades 5 ivriga öl-män från akademin i Faluns kvällssol. Efter en stunds diskuterande om varför vi var så få, kröp vi ner i den mycket spektakulära källaren. För de 2 som inte tidigare varit där var bara det en upplevelse. Efter att vi hittat fram till det allra heligaste, det bastanta bordet i själva provningsrummet, som höll en perfekt temperatur för ölprovning, så slet Sven-Erik fram en speziale hembrygd, som användes som gomtränare. Den lämnades utan kommentar och vi gick över till själva provningen som innehöll 3 brygder från Traquair House i Skottland, som utmanades av 3 tungviktare. Eftersom ölen var av ganska skiftande typ så blev det en spännande kamp och en unik provning som antagligen aldrig kommer att upprepas. Bland annat så dök en ny bedömning upp, P-O-värdet, vilket anger en öls spritighet.
Traquair House Ale med bäst före 2015 är numera en välkänd öl på Systembolaget fick omdömen som träig, stickig och gräddig. Den fick direkt en 10 av Tore som gick ut hårt.
Jacobite som visade sej bli kvällens vinnare försänkte alla i djup koncentration och njutning. Bäst före 2015.
900 splittrade oss i uppfattning, men vi enades om att den nog öppnats 10 år för tidigt. Bäst före 2017.
Abbaye des Rocs julöl splittrade församlingen än mer i uppfattning. God till skinka 2008.
Sedan kom akademins hushelgon St. Bernardus, vilken hade lite kortare kvar till bäst före datum än Traquarerna, 2010.
Det hela avslutades med en Jämtlands Julöl från 2004. Doften lovade väldigt mycket, men smaken hade den förlorat.
En mycket trevlig provning i den av Anders Lind utlånade lokalen.

28 augusti i nådens år 2008 samlades 7 män i källarvalvet för att ge sej på en samling bleköl (Pale Ale), från skilda delar av världen. En del till och med insmugglade i resväska från andra sidan jorden.
Där hade även smugit sej in en sensommar-ale från Dalarna, som efter 3 timmar visade sej helt otippat gå segrande ur provningen.
Sittningen började med ett antal riktigt låga vitsar på temat "Bättre en ...". Sedan började skummet och stämningen stiga i akademin med de kritiska näsorna och de vassa tungorna.
Eamonns dråpliga berättelser från den stora världen utanför Falun var guldkorn och P-O förtälte smått och gott från down under.

På Nobeldagen den 10 december i nådens år 2008 samlades 11 akademiker, inklusive en gäst från vårt grannland Finland, för att testa årets julöl i Elsborgs slotts kolkällare.
P-O och Hans, som ordnat detta hade gjort ett smart drag, genom att i floden av julöl välja temat Winter Ale. 
Vad är då en Winter Ale? Ja det lärde vi oss mycket mer om under kvällen. Har den markant kryddighet, är det t.ex. ingen Winter Ale. Vi lärde oss även att St. Peters liksom många Engelska Ale inte tål att stå i glaset. Så drick upp!
Etiketter kommenterades också. Mest negativt om Meantimes pråliga.
Några andra kommentarer;

-
Detta var ett riktigt ansjovisöl.
- Den här ölen är entonig. Den är helt omusikalisk.
 

På julprovningen senast hade vi uppe möjligheten att presentera provningar om minst två Dalaölakademister är närvarande. Ibland är ju mängden öl så begränsad att det inte går att organisera någon provning i föreningen. Så var det i detta fall. Sven-Erik (back in town) och jag hade en miniprovning med 7 st 33 cl flaskor med olika sorters isländsk öl 21 april 2009.
Mitt intryck av den isländska ölen är inte överdrivet imponerande. Standardölen är sämre än vår. Viking t ex är helt smaklös och ljus som Corona. Testet gjordes på några av de enligt min mening bästa isländska ölen.
Tror dock att detta är en ganska så unik provning i sitt slag?
// P-O

En hel dag den 16 maj 2009 ägnades åt en gigantisk smak-kamp. Under ledning av Dalarnas öl-nestor Lasse Lind och hans fru Lena i Sundborn, tog sej ett gäng ölintresserade personer an uppgiften att smaka sej igenom 27 ytterst noggrant utvalda öl, fördelade på 3 provningar, bestående av 9 öl i varje provning.
Först presenterades 3 öl, där man skulle välja en favorit. De 2 "ratade" ölen samlades antingen upp i ett kärl för att använda till brödbak eller bjöds till någon vid bordet som gillade just den ölen. Sedan presenterades 2 nya öl, som skulle jämföras mot favoriten o.s.v. tills alla 9 öl gåtts igenom.
På det viset blev det en mycket intressant och rolig provning. Det visade sej också vara mycket krävande att hela tiden spänna sitt smaksinne till det yttersta och alla kände en trötthet efter varje moment. Inte bara beroende på alkoholen, utan fram för allt av att hjärnan fick arbeta för fullt. Det var ingen lätt uppgift att hela tiden sitta med 3 fantastiska öl i 3 glas, varav 2 skulle dömas ut med en motivering av var och en.
Under provningarna som sammanlagt pågick i 11 timmar kom och gick en del av deltagarna. Där av de olika summorna på valda öl i de olika omgångarna. Edmund fick till och med sådan beslutsångest att han fick tillåtelse att byta favorit från Sahti till IPA. Men det var det enda undantaget som gjordes.

Resultat

Premiären för Bishop Arms i Falun klarades av den 21 oktober 2009. Naturligtvis var stora delar av Dala Ölakademi närvarande. Målarfärgen hade knappt torkat innan vi trängde oss in, med Lasse Lind i täten. Lasse kommer att jobba med whiskyklubb och ölprovningar på stället. Dessa kommer att hållas i Bond-rummet. Mycket spännande! 
Vi hade trevligt och smakade av stora delar av öl-sortimentet. Fler sändningar av god öl är på ingång.
Vi beslutade också på sittande stol, att ha regelbundna träffar den första måndagen i varje månad på Bishop Arms.

Sven-Erik, PO och Lasse trivs på Bishop Arms
Foto: Lars Lind

Den 4 november 2009 hade vi vår första månadsträff på Bishop Arms i Falun. Efter några uppvärmningsöl i biblioteket samlades vi tillsammans med Gefle Ölsellskap i Bondrummet. Där genomförde vi en ölprovning enligt typ Gefle. 2 halvliters öl provades mot varandra. Pubmästare Magnus hade valt ut Ossian och Lia Fail från Inveralmond Brewery i Skottland till kvällens provning. Det hela protokollfördes i samma typ av protokoll som vi använder. På de ifyllda protokollen drogs sedan priser under jubel.
Med 46 personer i provrummet så var stämningen hög. Vid 21-tiden gick bussen tillbaks till Gävle och den egna BA-puben. Vi pustade ut med några avslutande öl.

2010

Åter till början av sidan