Start


Historik

Regler

Webinfo

Öldiskussion

Ölpoesi

Ölskoj

Örebro


Historik
1900-talet  2000-talet 
2010  
2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019
2020 
2021  2022  2023 2024

 

Den 9 januari gick 2013 års första möte med ölprovning av stapeln på Pitchers i Falun.
Efter att 3 nya medlemmar anmält sej och 2 från personalen anslutit så blev vi 20 stycken runt borden.
Efter lite uppvärmningsöl från pumparna, så plockade Lars Lind fram ett mycket intressant startfält. Det hela började med fyra flaskor ur Mikkellers jäst-serie 2.0, som är brygda på samma sätt för utom att olika jäst använts. Tyvärr fanns inte de två olika Brettanomyces-ölen i serien med. Men det blev en stor aha-upplevelse för oss som trott att det är humlen som ger ölet doft. Det visade sej att det är jästen som till största delen sköter om detta. Dessutom var det mycket goda öl. Lasse lade till en Mikkeller 10 som jämförelse och den fick överraskande kämpa hårt mot det betydligt snällare humlade ölen i jäst-serien. Här handlade det verkligen om jäst hos verkligheten!
Sedan gick vi över till en New York-öl, Captain Lawrence Freshchester Pale Ale och som tillsammans med 2011 års Dieu du Ciels Solstice d'Hiver från Canada, fick ge sej in i kampen.
Avslutade gjorde vi med flygande hundar i form av Kujo Imperial Coffee Stout och Double Dog Double Pale Ale från Flying Dog i Maryland.
Som bonusöl bjöds vi på en kryddig Mikkeller Texas Ranger från pump.
Roligt, gott och lärorikt som vanligt.
Mr Mikkeller stortrivdes.


Resultat

Den 6 februari träffades vi på Pitchers i Falun. Det fanns en slatt kvar i Nebuchadnezzar-fatet, som vi tidiga akademiker ivrigt slukade. Vilken Grapefruktsbomb! Vi blev till slut 24 stycken till en mycket intressant och rolig provning. 
Vi började försiktigt med tre stycken Pale Ale, där man fick anstränga sej för att hitta skillnaderna. Men dom fanns där. Speciellt i Evil Twins Hipster Ale, som var en blandning av Istedgade och Södermalm Hipster Ale.
Sedan kom vi till fortsättningen på förra månadens provning av Mikkellers Yeast-serie 2.0. Två fantastiska Brettanomyces-bryggder med mängder av luriga dofter och smaker. Mikkellers hyllning till Crooked Moons tatuerar-studio fick tampas med Nøgne Øs Roasted Pepper Ale. Kampen slutade oavgjort, sedan 9 akademiker valt en av varje.
Till avslutningsomgången tog Lasse Lind in en gammal kändis i form av trappisten nummer 10 från Rochefort. Den överraskade de flesta med en härlig sötma och valdes som bäst av 6 stycken. Men slutlig segrare blev höjdpunkten Brewmance från Omnipollo och TOØL. En once-in-a-lifetime-beer innehållande bland annat världens dyraste honung.  Resultat av de 4 utslagsomgångarna blev.
Som avslutning fick vi prova det nypåkopplade fatet med Mikkellers vete-ipa Wheat is the new hops, som bryggts tillsammans med Vermont-bryggarna Grassroots Brewing. Ljus doft och smak.
Färdknäppen bestod av en cl av Mikkellers Black-destillat lagrat på romfat. Choklad-grappa enades vi om att det smakade. Nöjda stegade vi hemmåt i snögloppet.

Nytt deltagarrekord blev det den 3 april på Pitchers. 33 ölintresserade bänkade sej efter att Lars Lind motat undan några katter som hamnat bland hermelinerna, när de satt sej vid bord i vår hörna.
Efter lite hej och tjenare och provsmakande av den enda kvarvarande flaskan av fantastiska Mikkellers/Crooked Moons DIPA, så gav vi oss på 9 ölnyheter i en utslagsprovning.
Omgång 1 blev tuff mellan Belgien, Sverige och England. Doppel Weizen från fat hade lite extra spännande syra, som var svår att avgöra om den var helt ok eller...
Två mycket goda IPOr i omgång 2. 2 TOØL i omgång 3 och en fanfar som avslutning i omgång 4 med en amerikansk Grand Cru och en Österikisk trappist.
Resultatet blev att en dansk veteöl och en österikisk trappistöl delade på segern.

15 akademiker bänkade sej på Pitchers denna första maj i nådens år 2013, för att testa ett brett utbud av god öl enligt utslagsmetoden.  
Resultat

Inte mindre än 37 ölakademiker samlades på Pitchers denna femte juni. Överexekutorn Lars Lind hade förberett med rejäla mängder öl inklusive en låda Nebuchadnezzar som han gömt undan på lagret. Det började lite försiktigt med en ovanligt syrlig De Molen, följt av två fatöl, varav Oppigårds Brown Ale verkligen imponerade, med en tung skumkrona och chokladkaffe-eufori hos många av oss. Vi hamnade i bryderi över Beer Heres bödel. Vad smakade den egentligen? Vi enades till slut om smultronblad, trots att inte alla hade tuggat smultronblad på länge.
Lådan med Omnipollos Nebudchanezzar hade stått till sej och visade upp en imponerande och rund beska.
Dubbel Thurbon gillades verkligen. Däremot var dansken med det konstiga  namnet svår att fälla på läppen hos testpanelen. Sist kom de belgiska munkarna in i sina kåpor och visade var skåpet skall stå.
Vi provade oss igenom samtliga under mycket stoj och det bestämdes att vi kör en provning 3 juli också.
Sex nya medlemmar anmälde sej under kvällen.    
Resultat

De Molen Moor Oppigård

 

25 akademiker bänkade sej på Pitchers den första onsdagen i juli nådens år 2013, för att testa ett brett utbud av god öl enligt utslagsmetoden.  
Resultat

Nio nyfikna öl-akademiker fanns den 7:nde augusti trots/tack vare tryckande värme på plats i Pitchers njutningshörna. Eftersom Lars Lind hade anmält förhinder så erbjöd sej Johan Lenner att hoppa in som provningsledare. Snabbt hade han plockat ihop ett mycket intressant startfält av pubens öl. Första omgång hade temat Amerikanska öl bryggda utanför USA. Omgång två innehöll belgiska öl bryggda av icke belgare. Omgång tre handlade om svarta ipor och som avslutning omgång fyra, imperialistiska stouts.
Johan guidade initierat inför varje omgång. Den första ölen som var en lager fick en del syrliga kommentarer, men visade sej vara en riktig godbit, som man gärna kommer tillbaks till vid senare tillfälle. Camden specialiserar sej på kompetenta lageröl. Vid sidan av dracks det Mikkellers Citrus Dream samt en omärkt Flying Dog på tap och skojades friskt. Som det ska vara och resultat fick vi också fram.

33 varande och blivande ölakademiker samlades första onsdagen i september på Pitchers för att smaka på deras öl-nyheter. Innan provningen startade kunde man t.ex. testa Mikkeller Mosaic och ta en matbit.
Redan efter första ölen döpte vi om Lasse Lind till ölbryggare Lasse Lindeman.
Diskussionerna höll som vanligt hög nivå och som vanligt låg skämten på en trevligt låg nivå.

Det blev till slut en hård uppgörelse mellan de 3 ölen i topp.


22 förväntansfulla ölakademiker samlades första onsdagen i oktober på Pitchers för att ta sej ann ett antal av Lasse Lind väl utvalda maltdrycker för ett utslagstest.
Det blev till slut en klar dansk seger.

 

PumpMaster

Novembers provning gav nytt deltagarrekord. Den 6 november bänkade sej 43 stycken ölglada på Pitchers.
Lasse Lind fick det snärjigt, men trivdes som fisken i vattnet och rodde det hela i land.
Tre väldigt jämna omgångar avslutades med en förkrossande dansk segrare i den tunga slutomgången.
Resultatet i siffror.

Dala Öl Akademis andra ölfestival på Pitchers den 4 och 5 december blev en härlig 2-dagars ölfrossa.
Fantastiska öl hade Pierre Brill med sej som komplement till Berks lager av kvalitetsbira.
Aron Otterbo, hembryggare och ölakademiker från Borlänge gjorde succe med sina fina hembrygder.

Över alltihop stod allas vår Lasse Lind, med skummande ölkranar/flaskor och diskussioner med gästerna.

Aron Otterbo

 

De aderton i Dala Öl Akademi samlades 18 december i kolkällaren på Elsborgs slott.
Femton julöl skulle bedömas och det blev en lång kväll innan det hela var avklarat.
Många vältaliga omdömen fälldes och skratten ekade i källarvalvet. "Ingen kullager det här inte", "Smakar skit redan i munnen", "Danska gott", "Vi hade chokladkaka med vispgrädde och min fru".
Som tilltugg till julölen serverades pepparkakor med ädelost och Lars Bromans utmärkta julsnapps.
Bo Bjärre på stol 16 hade lyckats bärga 2 flaskor från Kalmarbaserade Ängö Kvartersbryggeri, som uppskattades mycket. Resultat.
En synnerligen god jul och ett riktigt gott nytt år tillönskas alla ölvänner.

 Ner i kolkällaren

Lars Bromans Julakvavit

de aderton

2014

Åter till början av sidan