Den 9 januari gick 2013 års första möte med ölprovning av stapeln på
Pitchers i Falun.
Efter att 3 nya medlemmar anmält sej och 2 från personalen anslutit så blev
vi 20 stycken runt borden.
Efter lite uppvärmningsöl från pumparna, så plockade Lars Lind fram ett
mycket intressant startfält. Det hela började med fyra flaskor ur
Mikkellers
jäst-serie 2.0, som är brygda på samma sätt för utom att olika jäst
använts. Tyvärr fanns inte de två olika Brettanomyces-ölen i serien med. Men
det blev en stor aha-upplevelse för oss som trott att det är humlen som ger
ölet doft. Det visade sej att det är jästen som till största delen sköter om
detta. Dessutom var det mycket goda öl. Lasse lade till en Mikkeller 10 som
jämförelse och den fick överraskande kämpa hårt mot det betydligt snällare
humlade ölen i jäst-serien. Här handlade det verkligen om jäst hos
verkligheten!
Sedan gick vi över till en New York-öl, Captain Lawrence Freshchester Pale
Ale och som tillsammans med 2011 års Dieu du Ciels Solstice d'Hiver från
Canada, fick ge sej in i kampen.
Avslutade gjorde vi med flygande hundar i form av Kujo Imperial Coffee Stout
och Double Dog Double Pale Ale från Flying Dog i Maryland.
Som bonusöl bjöds vi på en kryddig Mikkeller Texas Ranger från pump.
Roligt, gott och lärorikt som vanligt.
Resultat
Den 6 februari träffades vi på
Pitchers i Falun. Det fanns en slatt kvar i Nebuchadnezzar-fatet, som vi
tidiga akademiker ivrigt slukade. Vilken Grapefruktsbomb! Vi blev till slut
24 stycken till en mycket intressant och rolig provning.
Vi började försiktigt med tre stycken Pale Ale, där man fick anstränga sej
för att hitta skillnaderna. Men dom fanns där. Speciellt i Evil Twins
Hipster Ale, som var en blandning av Istedgade och Södermalm Hipster Ale.
Sedan kom vi till fortsättningen på förra månadens provning av Mikkellers
Yeast-serie 2.0. Två fantastiska Brettanomyces-bryggder med mängder av
luriga dofter och smaker. Mikkellers hyllning till Crooked Moons
tatuerar-studio fick tampas med
Nøgne
Øs Roasted Pepper Ale. Kampen slutade oavgjort, sedan 9 akademiker valt
en av varje.
Till avslutningsomgången tog Lasse Lind in en gammal kändis i form av
trappisten nummer 10 från Rochefort. Den överraskade de flesta med en härlig
sötma och valdes som bäst av 6 stycken. Men slutlig segrare blev höjdpunkten
Brewmance från Omnipollo och TOØL.
En once-in-a-lifetime-beer innehållande bland annat världens dyraste honung.
Som avslutning fick vi prova det nypåkopplade fatet med Mikkellers vete-ipa
Wheat is the new hops, som bryggts tillsammans med Vermont-bryggarna
Grassroots Brewing. Ljus doft och smak.
Färdknäppen bestod av en cl av Mikkellers Black-destillat lagrat på romfat.
Choklad-grappa enades vi om att det smakade. Nöjda stegade vi hemmåt i
snögloppet.
Efter lite hej och tjenare
och provsmakande av den enda kvarvarande flaskan av fantastiska
Mikkellers/Crooked Moons DIPA, så gav vi oss på 9 ölnyheter i
en utslagsprovning.
Omgång 1 blev tuff mellan Belgien, Sverige och England. Doppel Weizen från
fat hade lite extra spännande syra, som var svår att avgöra om den var helt
ok eller...
Två mycket goda IPOr i omgång 2.
2 TOØL i omgång 3 och en fanfar som avslutning i omgång 4 med en amerikansk
Grand Cru och en Österikisk trappist.