Start


Historik

Regler

Webinfo

Öldiskussion

Ölpoesi

Ölskoj

Örebro


Historik
1900-talet  2000-talet 
2010  
2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019
2020 
2021  2022  2023 2024

 

Den 4 januari 2012 samlades 21 akademiker på Pitchers i Falun, för att dricka god öl och umgås. Det hela utmynnade i en utslags-ölprovning av nio högst olika öl. Resultatet ses här.

5 av ölen

Den 1 februari 2012 blev det en stojig ölprovning på Pitchers, med rejäl spridning i tyckandet.
Några kommentarer, "What do you want, sex or a beer? -What kind of beer?", "Reparationsbajer tar man dagen efter för att komma i form", "Jag väljer äckelölen!".
Pierre och Anton från Brill dök också upp och det bjöds på en helt sanslös Mikkeller Beer Hop Breakfast aged in Tequila Barrels.
Till slut blev det följande resultat.

I Elsborgs slott bänkade sej 13 öl-akademiker den första mars i nådens år 2012. Sven-Erik och Olle hade samlat ihop ett fint startfält av Systembolagets mörkaste öl.
Strax var ångan uppe och doftandet, smakandet och diskuterandet fyllde kolkällaren.
Det hela avslutades med några riktiga höjdare med amerikansk stämpel, men med en betydande svensk inblandning. Lars Lind berättade om bryggarfrun på Carnegie som om kvällarna brukade gå ner i lagringskällaren och sjunga för faten, så att innehållet skulle bli bra. Det blev det också.
Mellan ölen avnjöts Faluvatten.
Olles kanna
Resultatet finns här.

På Pitchers den 7 mars 2012 bänkade sej 19 stycken akademiker, inklusive 4 nytillkomna nyfikna medlemmar för att avsmaka ett urval av intressanta öl. Lasse Lind höll i det hela iklädd sin svarta hatt som vanligt.
Det nystartade bryggeriet Södra Maltfabriken fick återigen en chans efter misslyckandet i januaris provning, då deras Xmas Brown Ale drabbats av infektion. Lasse hade varit i kontakt med bryggarna, som ville ha hjälp med att prova sina olika brygder. Tyvärr visade sej även Poking IPA ha flera dåliga flaskor. Inte lätt det här med hantverksöl.
IPA med surströmmingsdoft var en välkommen nyhet. Framförallt Evil Twins All Occation. Eller var det Mats strumpor?
Nøgne Øs Imperial Stout på fat var det endast jag (Lasse W) som fastnade för. Kanske på grund av den lite syrliga smaken.
Till slut fick provningen dock sin suvveräna segrare i Ola Dubh som legat på 40 år gamla Highland Parks fat och gonat till sej!
Länk till resultatet.

11 akademiker träffades 4 april 2012 i hörnan på Pitchers. En god blandning av öl presenterades av Lasse Lind.
Överraskningen var samarbetet mellan Mikkeller och svenska Omnipollo, Russian Roulette är en ljus och en mörk IPA blandade i likadana flaskor. En viss förvirring uppstod, när några fick ljus och några mörk IPA. Prov gjordes att mixa de två utan större glädje..
Men Mikkellers I Beat yoU gick segrande ur bataljen. Sammanställning av orginalprotokollet;

Vi blev endast 6 stycken akademiker som samlades på Pitchers den 2 maj 2012 på dala ölakademis 17-årsdag, för lite skoj med något av det bästa världens bryggerier kan erbjuda. Men det var järngänget, kärnan av ölälskare, Mr Mikkeller, Kjell, P-O, Tomas och 2 x Lars.
Lars Lind hade plockat ihop en provning från 5 till 11 %, utan en enda dansk öl! Som vanligt blev det en krävande kvalificeringsprovnig, där det visade sej att vi hade ganska olika uppfattning om vad som var gott. Många EN-kla skämt drogs om 1 från S:t Eriks bryggeri. Men den var mycket spännande och god, kort sagt enbärs av högsta klass!
Två suveräna historier från Skottland, inkluderande en tjur, 30 kor, en häst och tre nunnor förgyllde kvällen och vävdes hela tiden in i diskussionerna. P-O visade sina franska kunskaper, genom att flytande ställa frågan "Kan ni förklara varför ni tömmer er dammsugare på min dörrmatta?"
Öl-slaget slutade med en häst som vinnare;

11 akademister samlades i Slottskällaren 15 maj 2012 för att prova lika många öl från Brewdog.
Diskussionerna under kvällen, förutom själva poängsättningen rörde sig om hypotesen om svårigheten för bryggerier att finna råvara i form av färsk humle samt den bifogade bedömningsskalans relevans. Bl a krävde Hr Rombo införsel av nivån "jävligt gott" på bedömningsskalan och någon annan ville ha tillgång till nivån "nästan drickbart". Nåväl, den allmänna bedömningen var att Brewdogs sortiment var vid provningen något stukat och de flesta noterade vid olika tillfällen att vi smakat Brewdog's i bättre form. Två av ölen stack dock ut och delvis överraskade. De var dels kvällens segrare Hardcore IPA (8,5 p) och Tokyo (8,2 p). Totala resultatet finns här.

Avslutningsvis får vi travestera hr E. Presleys strof "It aint nothing but a Brewdog..........."
//
Olle

Vid denna provning på nationaldagen blev till någras förvåning en svensk öl ”vinnare” eller som Wängermark skrev i ett mejl Oj, oj oj, vilken öl!  Oppigårds Indian Tribute föll på mångas läppar denna provning. En typisk fruktig, humlerik ”oppigårdare”. Tolv akademiledamöter mötte upp och smakade en del riktigt intressanta öl som t.ex. Sierra Nevadas välhumlade Hoptimum (10,4%) eller Goliat Imperial Stout från To Öl. Solstice visade vara en stor besvikelse. Sötsliskig! Till resultatet.
// Edmund

På USAs nationaldag bjöds vi på en liten nätt ölprovning i 5 omgångar om totalt 11 öl från ljusaste ljusa till mörkaste mörka. Men innan vi startade så lät vi oss väl smaka av den nyinkomna Oppigårds Indian Tribute på fat, som var om möjligt ändå godare och kraftfullare än flaskvarianten.
Till provningen hade Lars Lind och Taylan grävt djupt i lagret och hittat flaskor som är svåra att få tag på någon annanstans i Sverige. 12 stycken akademiker var vi och det blev en kamp mellan gott och intressant, som Leif så passande formulerade det. Där fanns både vanlig banan och syrlig skumbanan, gröna cykeldäck och mycket mer. Vissa öl var vi överens om (t.ex. att Sigtuna Red Ale inte är god, utan har en kraftig metallsmak och att Yule Smith fortfarande håller hög klass) och andra inte alls. Men trevligt hade vi mycket.

Resultat

Till augustiprovningen blev vi sju tappra provare som gick igenom ett gäng nya öl, i frånvaro av såväl Lasse Lind som Taylan. Efter den inledande lättölen Drinkin' In The Sun från Mikkeller, en humlig lättveteöl på 1,9%, gick vi över på de för Pitchersprovningarna mer bekanta beska, starka och sura ölen. Som kvällens provningsledare försökte jag få en hyfsad spridning på öltyperna och man kan väl notera att vi inte drack en enda (imperial) stout eller porter. Jag hade också tänkt försöka hitta några öl som inte var så väldigt starka, men det gick åt skogen med det med bara två öl under 7%. Slutsegrare blev kvällens starkaste öl, Big Worst Cognac Edition, en fatlagrad barley wine från Mikkeller på hela 18,7%. Resultat.
// Johan Lenner

25 augusti 2012, en vacker lördag i Sundborn samlades vi i Lasse Linds trädgård för att ta oss an en hel dags ölprovning. Lasse hade samlat ihop ett startfält av speciella öl, av vilka många han inte ens hade provat själv. Nio stycken IPA och lika många stout/porter.
Resultat.

15 stycken akademiker samlades på Pitchers för september månads möte den 5 september 2012. Till dessa anslöt 2 nya medlemmar.
I frånvaro av Taylan så ställde Berk, ställets nya duktiga ölansvarig, upp och hjälpte Lasse Lind med att få fram ett spännande urval av provningsöl. Vilket startfält det blev! En av de roligaste provningarna vi haft.
Redan första ölen Lebanese Pale Ale med massor av örter, var en angenäm överaskning. Snart fylldes borden av olika DeMolen-flaskor m.m. gott.
Det blev en svår provning. Så svår att Dan inte kunde bestämma sej i sista omgången, utan fick med hjälp av professors-regeln välja ut 2 öl i stället för 1. Ur det hela gick två stora danskar segrande.

Nio akademiker samlades på Pitchers onsdagen den 3 oktober.
Mycket folk var det på detta populära ställe och fler skulle det bli. När jag gick vid 21:30 var det kö ut på gatan.
Lars Lind hade gjort en grundlig research på lagret redan dagen före och haft en svettig natt med att kunna välja ut lämpliga öl bland den stora mängd som fanns till hands, för en krävande provning.
Men nu hade han bestämt sej, och langade raskt ut ölen i tur och ordning för en utslagsprovning. Samtidigt slog sej ett danskt filmteam ner vid bordet bredvid. Dom skulle göra en dokumentär om dalarna och hade varit ute och letat efter älg. Nu skulle dom på lokal och tråka oss som levde i Pripps Blå-landet. Lasse Lind började prata med dom och dom undrade om vi hört talas om Mikkeller. Ja då, sa Lasse, det finns här, vi har provat en redan. Danskarna höjde på ögonbrynen. Men Geek Breakfast, den har ni inte hört talas om väl? Jodå sa Lasse lugnt, den finns. Vilken lagring vill ni ha. Äsch, jag hämtar hela lådan, så får ni välja! Danskarna satt som stora fågelholkar. Resten av kvällen körde Lasse dubbla provningar. En med akademin och en med danskarna, samt en tredje vid ytterligare ett bord, med folk som blivit intresserade.
Lasse hade även lyckats få tag på en låda med Dugges/Nøgne Øs Sahti från 2008! Den blev både vi och danskarna väldigt intresserade av. P-O reste sej och höll ett mycket inspirerat hyllningstal till Sahtin, skandinaviens ursprungliga öl. Sahtin var märkligt välbehållen, men honungen hade tagit över smaken, som dock uppskattades mycket av de flesta. Det hela resulterade i följande resultat. Moors JJJ IPAs sista skum följde också med i ett glas, som höjdes till skyarna av vissa. Som avslutning smuttade vi på Emelisse White Label IRS Sorachi Ace Single Hop. 

20 oktober 2012, en synnerligen regnig lördag i Sundborn samlades vi i Lasse och Lena Linds trädgårdspub för att ta oss an en kvalificerad ölprovning. Lasse hade samlat ihop 13 öl, av vilka många han inte ens hade provat själv. Tillsammans med Lenas goda tilltugg så blev det en smakrik afton med många hjärtliga skratt.
Eftersom vi hade två engelska gentlemen med oss, så hölls hela provningen på engelska, trots att de båda hjälpligt behärskade ärans och hjältarnas språk.
Som eftersläckning bjöds vi in i Bacchus källare för en provsmakning av starkare drycker. Det sniffades och smackades i glas med spännande varianter av Rom, Armagnac, Whisky, Gin, Absinthe, Grappa, Whiskey och en vildsint irländsk Poteen på 90%. Men mest oförglömlig var Ichiros Malt Eight of Diamonds!
Resultat.

Hela 27 gamla och nya öl-akademiker samlades på Pitchers onsdagen den 7 november nådens år 2012.
Mycket folk var det på detta populära ställe och redan vid 18-tiden var de flesta borden upptagna. 4 nya medlemmar registrerade sej, så nu är vi 140 medlemmar totalt.
Lars Lind hade plockat samman en väldigt intressant provning, med alla tänkbara dofter och smaker. Kanske en av de mest spännande han fått till. Den innehöll bland annat 3 stycken väldigt välbryggda fatöl, samt en IPA med Tasmansk humle, spansk-svensk ale, IPA utan humle och habanero-porter.
Flest röster fick till slut världens starkaste ljusa öl, den religiösa uppenbarelsen från Mikkeller och TO ØL, trots att den doftade klorin.
Resultat.

Lind

öl

Nytt rekord, med 31 ölprovare på Pitchers den 5 december 2012, trots snöyra eller kanske tack vare snöyran. Det gäller att hitta på något roligt en sådan kväll och roligt hade vi verkligen. Vid 19-tiden hade vi fyllt upp en fjärdedel av pubens bord. Återigen anmälde sej 4 nya medlemmar.
Lars Lind hade plockat samman en provning med stor geografisk spridning. Inte så många julöl som man kunde tro, men många spännande och goda smaker. S:t Eriks porsöl 2, med fantastisk doft (ersatte Omnipollos Moeibus-fat som hade kopplingsproblem). Lagunitas Little Sumpin, en riktigt ljuvlig besk överraskning. En av de godaste bockölen man druckit, bryggd av Mohawk. Mikkellers belgiska bryggd Spontanale, som trots många syrliga kommentarer hade sina fans. Evil Twins Femme Fatale brettanomyces-jästa IPA. m.m.

Resultat av utslagsprovningen.   

På Luciadagen den 13 december 2012 samlades 7 st akademiker för en provning av 16 julöl. När vi väl blivit varma i kläderna fälldes kommentarer som ”......... gott till skinkmacka!”, ”.....vi låter dig tycka vad du vill!” och ”.... man sägar att det här är en stout! Utom tävlan deltog dessutom en porter gjord av hembryggaren Karl Kusa, Enskede på Olles initiativ. Till den fälldes kommentarer som ”.... du luras. Har du tagit bort etiketten?”, ”..... den placerar sig topp-tre”.
Resultat

2013

Åter till början av sidan